陸浩明節目誤稱香港為沙士源頭? 遭網民鬧爆急發文道歉

GGWP @ UPower

陸浩明話自己口快快講錯嘢。

無綫節目《後生仔傾吓偈》日前播出的一集討論新冠肺炎疫情,期間主持陸浩明提及2003年沙士時,指香港是病毒源頭,引起網民圍剿,批評發放失實資訊、不負責任。陸浩明凌晨在社交網發文道歉,指自己一時疏忽,「口快過腦,喺節目講錯咗重要資訊」。

網上圖片

陸浩明在節目中說:「因為香港係嗰個病毒(沙士)嘅源頭囉。」有後生仔質疑真假,他還答:「係呀,你唔知咩?係因為有個廣州人喺內地食...」另一主持馮盈盈即糾正:「唔係,係佛山某個男子,佢處理過或食過野味,嚟到香港,住過個酒店,咁啱嗰層十幾個中晒十個,其中一個女仔喺裏面,返咗加拿大就帶咗過去美洲,然後中間有啲人又返咗去淘大花園,咁就...」,陸浩明再接口謂:「《隔離7日情》都係咁拍出嚟。」

無綫截圖
無綫截圖
無綫截圖
無綫截圖

事件其後在網上瘋傳,網民認為陸浩明在節目中的言論失實,亦批評節目組在播出前未有作出刪改,或會誤導其他觀眾,更有人揚言抵制其代言產品。

陸浩明凌晨在社交網站發文道歉,指自己知道沙士源頭是來自廣州,只是在節目中「口快快講錯咗」,又指當時已經修正源頭為廣州一名教授,而馮盈盈亦有作出補充,「節目入面我哋亦有提及,但之後大家再討論一陣好快就已經轉咗topic」。他又說,自己當時的意思是「沙士在香港大型爆發」,會罰抄100次「Sorry我說錯了」,希望大眾原諒。

網上圖片
 
 
 
View this post on Instagram

Sorry🙏🏻🙏🏻

A post shared by 陸浩明 6號😎 (@lukhoo) on

根據資料,2002年11月沙士開始在廣東順德爆發,至2003年沙士肆虐香港,衛生署在當年的3月鎖定其中一個源頭,相信是曾入住九龍京華國際酒店9樓,懷疑在內地已染病的廣州中山大學退休教授。

Facebook Conversations